Таа предупредува дека коронавирусот дефинитивно нема да се смири се додека не помине низ целото население.

-Затоа мислам дека е важно што повеќе луѓе да се вакцинираат. Ова е континуиран бран со поинтензивни и помалку интензивни периоди, рече Беговиќ.

Според неа, постојат два важни фактори.

-Првиот е дека тоа беше период на годишни одмори и луѓето патуваа по скијачките центри и не се придржуваа на мерките и многу луѓе се вратија од таму заразени. Од друга страна, имаме британски вид што е исклучително заразен. исто така и поопасен, истакна Беговиќ.

Таа нагласи дека засега вакцините што ги имаат се многу ефикасни.

– Израел достигна скоро 50% од вакцинацијата на вкупниот дел од населението и наскоро ќе биде близу до колективниот имунитет. Тие опуштија многу мерки, но сите бројки покажуваат дека овие вакцини апсолутно делуваат , вели Беговиќ и додава дека Израел мудро решил да воведе стимулација кај луѓето.

-Оние кои се вакцинирани или поминале низ оваа болест можат слободно да одат на сите социјални настани во следните шест месеци. И се чини дека тоа ги мотивирало луѓето масовно да примаат вакцини. Таа бројка од скоро 60 проценти од вакцинираните, или 80 проценти од оние над 65 години е извонредна, наведува Беговиќ.

Докторката додава дека брзите тестови на антиген се доста сигурни и секој што ќе добие позитивен резултат се смета за позитивен.

Таа предупредува дека сè додека има толку многу луѓе, постои можност вирусот да продолжи да мутира. Може да се претвори во поопасна варијанта или може да стане поблаг. Може да се развие така што вакцината повеќе не може да делува.

Имунитетот пак, како што објаснува таа, е делумно дефиниран со генетиката.

-Сите сме генетски различни. Секој од нас има некои свои симптоми и тешко е да се најде некој што го поминал коронавирусот на ист начин. Нашата генетика е различна и дава различен имунитет. Ние го обликуваме така што ќе стапиме во контакт со различни предизвици. Нашето тело се сеќава на тоа и врз основа на тоа, едно лице има одреден специфичен имунитет, посочува д-р Беговиќ.