Мајката на Алексеј Навални, Људмила Навалнаја, вели дека и го покажале телото на нејзиниот син во рускиот град Салехард.

„Тие ме уценуваат, поставувајќи ми услови каде, кога и како треба да биде погребан Алексеј“, рече таа.

Навални почина во руска казнена колонија минатата недела. На неговата мајка и сопруга, Јулија Навалнаја, претходно им беше забранет пристап до телото по неговата смрт.