Пленковиќ го нарече Милановиќ „поттикнувач и измамик“, а Милановиќ рече дека премиерот „шета и треснува како последната баба на пазарот“.

Контроверзноста ја предизвика неодамнешната изјава на Милановиќ по состанокот на Брдо кај Крањ во Словенија дека Македонија е во невозможна позиција затоа што земја-членка на ЕУ влегува во нејзиниот „интимен простор“ барајќи „да ја дефинира својата национална генеза во учебниците по историја како што бара соседна земја “.

Бугарија ја осуди изјавата, а премиерот Пленковиќ вчера рече дека по изјавата на Млановиќ биле евидентирани два инциденти против бугарски државјани. Тој не соопшти други детали.

Милановиќ денес изјави дека не знае за какви инциденти станува збор, дека ниту тој ниту новинарите не знаеле за нив, а полицијата не објави ништо.

– Премиерот оди наоколу зборувајќи како последната баба на пазарот за некои напади врз Бугарите во Хрватска. Би се чувствувал одговорен да објаснам што сакав да кажам со таа изјава, изјави Милановиќ пред новинарите во Слуњ.

Хрватскиот претседател праша што го предизвикува.

– Со предупредување за политиката на една земја кон друга земја, пријателска за нас, дека е неточна и штетна на долг рок. И реков дека притисокот и уцената на мала, соседна земја се погрешни, додаде хрватскиот претседател.

Тој исто така праша како би било „некој во Хрватска да им го забрани правото на Бошњаците да го нарекуваат својот јазик Бошњачки“, утврдувајќи дека тоа не му паѓа на памет на никого.

На Милановиќ брзо му одговори Пленковиќ, кој беше во Сплит за да ги поддржи кандидатите на Хрватскиот демократски сојуз во вториот круг од локалните избори во неделата.

– Тој поттикнувач и измамник е одговорен за извештајот што дојде од бугарската амбасада за напади врз тројца бугарски државјани. Зошто? Бидејќи тој зборуваше против Бугарија на Брдо кај Крањ, рече Пленковиќ, додавајќи дека во меѓувреме дознал дека биле нападнати тројца, а не двајца бугарски државјани.

Тој истакна дека неговата влада „никогаш не ја антагонизирала Бугарија во нејзиното политички јасно застапување за поддршка на Северна Македонија“.

– Дојде еднаш и што направи? Нека има белешка за напад на бугарски граѓани. Тоа е поттикнувач. Тие нема да ја продадат таа боза на хрватски граѓани, рече премиерот, пренесоа локалните медиуми.

На прашањето дали е докажано дека нападите се поврзани со изјавата на Милановиќ, Пленковиќ одговори дека полицијата ќе го утврди тоа.

Хрватските медиуми објавија дека Министерството за внатрешни работи објави дури вчера дека собира информации „за незаконско однесување на штета на тројца бугарски државјани откако владата ги извести за тоа врз основа на известување од бугарската амбасада“. Други детали не беа соопштени.