Во услови на ескалација на тензиите на Блискиот Исток, само еден македонски државјанин побара итна евакуација од зоната на конфликтот во Израел. Со издаден пасош, поединецот веќе е на пат кон дома, обезбедувајќи ја својата безбедност среде превирањата.

Проценка на состојбата од македонското МНР: само еден македонски државјанин побарал евакуација

Македонското Министерство за надворешни работи (МНР) ја уверува јавноста дека состојбата во моментов е стабилна. Следствено, семејствата на дипломатите стационирани во македонската амбасада во Тел Авив избираат да останат во областа, уверени во безбедносните мерки на амбасадата.

Група студенти од Јордан, иако загрижени за ситуацијата, одлучија да не бараат евакуација во овој момент. Тие будно го следат развојот на настаните и соодветно ќе постапат врз основа на напредокот на ситуацијата.

Работниците во Израел изразуваат загриженост

Но, македонска компанија пријавила во кризниот штаб во МНР за своите работници во Израел. Во случај на нов напад, овие работници може да бараат евакуација, што ги истакнува тековните ризици со кои се соочуваат македонските граѓани во регионот.

Додека фокусот останува на решавањето на тековните потреби за евакуација, Министерството е подготвено да одговори на сите барања за повлекување од Иран. Засега ниту еден македонски државјанин од Иран не побарал репатријација.

Достапни ресурси за поддршка

Македонската амбасада во Тел Авив постави телефонски броеви за помош, а функционираат и СОС телефоните во министерството кои обезбедуваат помош и поддршка за македонските граѓани во Израел. Во моментов, околу 50 македонски граѓани се во земјата, а владата внимателно ја следи нивната благосостојба и безбедност среде конфликтот.