Од МЗ потсетуваат дека потврдите за вакцинацијата ќе сеиздаваат за да можат граѓаните да патуваат во странство согласно насоките на Европската мрежа за здравје.

Потврдите ќе се издаваат за секој тип вакцина што се користи за имунизацијата во Македонија – на „Фајзер“, „АстраЗенека“, „Синофарм“ и со „спутник“.

Досега во земјава се вакцинирани само 74.076 граѓани.