-Еве, ексклузивно ќе откријам за вашиот весник, дека најмалку што можеме да побараме од нашиот иден коалициски партнер, кој пледира да ја добие поддршката за градоначалник во овие (мешани) средини, е да ги почитува Македонците и другите помали заедници. А, да го видиме тоа на дело, најмалку што можеме да се договориме е претседавачот на Советот да биде од втората по големина заедница, а тоа е, на пример, во Тетово или во Гостивар, да биде Македонец, рече Мицкоски.

Тој вели дека во таа насока не разговарал со албанските опозициски партии, но ги повикува сите македонски партии и партиите на помалите етнички заедници да се придружат на инцијативата на ВМРО-ДПМНЕ, затоа што, истакнува лидерот на оваа партија, само на тој начин нема да се чувствуваат како граѓани од втор ред во својата држава.