Мобилизацијата за потписи се движи во полн замав,  но во оваа трка за обезбедување место за кандидатура за шеф на државата во Македонија, ниту еден од 11-те кандидати се уште не ги достигнал потребните 10.000 граѓански потписи за кандидатура. Како што отчукува часовникот, само Бујар Османи од ДУИ направи значителен напредок, наводно собрал над 3.000 потписи во првите неколку часа.

Лидери во колекцијата потписи

Неофицијалните информации од Државната изборна комисија откриваат дека Османи се наметнал како фаворит во процесот на собирање потписи. Веднаш следи Максим Димитревски од ЗНАМ со 1.500 потписи, а Билјана Ванковска од Левица собра над илјада потписи за поддршка. Конкуренцијата е жестока бидејќи кандидатите и нивните поддржувачи излегоа на улиците, собирајќи ги граѓаните да дадат свој потпис пред крајниот рок 8 март.

Кампањи на терен во полн замав

Поддржувачите и партиските активисти се активно ангажирани во мобилизирање на граѓаните да потпишат за нивните преферирани кандидати. Граѓаните за својот фаворит треба да го дадат својот потпис на нотар или во подрачните единици на ДИК. Теренската работа на активистите има за цел да се собере потребната поддршка за да ги пласираат кандидатите во изборната трка. Успехот од собирањето на потписи ќе игра клучна улога во одредувањето кој ќе стигне до последното гласање.

Одбројување до утврдување на кандидатот

Трката со времето продолжува, а периодот за собирање потписи треба да заврши на 8 март. По овој рок, Државната изборна комисија детално ќе ги разгледа поднесоците и ќе ја финализира листата на кандидати кои официјално ќе бидат во трка за претседателската фотелја.

Патоказ до изборите

Според распоредот на Државната изборна комисија, официјалната кампања за претседателските избори треба да започне на 4 април. Првиот круг на гласање е закажан за 24 април, а вториот круг и истовремените парламентарни избори закажани за 8 мај. кандидатите ги интензивираат своите напори да обезбедат потписи и да изградат импулс, а претстојните недели ветуваат дека ќе бидат клучен период во обликувањето на наративот за политичката иднина на Македонија.

Извор: Сител