Во врска со случајот за инцидентот околу нападот на 4 јануари во близина на контролниот центар на летање М-НАВ,  ослободувањето од мерките на претпазливост се најде во центарот на вниманието. Мислењата не експертите се дека има тесна координација меѓу јавното обвинителство и обвинетите со цел  судството да утврди дека отсуство на сторено кривично дело Адвокатот Адријан Демири тврди дека целиот развој на случајот досега иде кон исход во кој никој нема да одговара, односно осомничените ќе бидат ослободени од обвинението за сторено кривично дело.

Случај со дефицит на докази

Адвокатот Ардијан Демири подетално ја разгледа ситуацијата што се одвива. Според Демири, наративот презентиран од обвинителството се чини дека ја поставува основата за случај без суштински докази презентиран пред Кривичниот суд.

„Трендот на тоа што го кажува обвинителството не е ништо друго туку подготовка за евентуално поднесување предмет до Кривичниот суд кој ќе биде со дефицит на докази“, забележува Демири.

 

Ставот на Демири

Демири понатаму тврди, тврдејќи дека доколку правилно била анализирана целата ситуација би можело да се открие повеќе елементи на криминални дејствија. Тој нагласува:

„Целата оваа ситуација, според мене, доколку беше правилно поставена, ќе имаше повеќе елементи на криминални дела бидејќи во реалноста има повеќе дела.

Образложение на обвинителот: Дешифрирање на Решението

Јавното обвинителство го оправдува ублажувањето на мерките на претпазливост со тврдењето дека повеќе не е загрозен интегритетот на кривичната постапка. По сеопфатните сослушувања во кои учествуваа осомничени и сведоци, надлежниот обвинител заклучи дека интегритетот на постапката останува недопрен, со што се елиминира секаква потенцијална опасност.

Влијание врз доказите

Осомничените веќе немаат можност да влијаат на доказите или на правните дејствија што отсега ќе се преземаат“, велат од Јавното обвинителство.

Повлекувајќи паралели со практиката на Судот во Стразбур, обвинителот препорача олеснување на мерките на претпазливост за осомничените.

Хронологија од 4 јануари

На денот на инцидентот, група предводена од Беким Незири, поврзана со првиот човек на ДУИ во Чаир, насилно влегла во околината на центарот за контрола на летови. Мотивот зад овој упад беше поврзан со конкурсот за ангажирање контролори и со критиките на синдикатот, обвинувајќи ја власта за распоредување партиски војници.

Минимално влијание: гаранции во услови на хаос

Во извештајот на внатрешната контрола на Агенцијата за цивилно воздухопловство се нагласува дека нападот не ја нарушил контролата на воздушниот сообраќај и не претставувал закана за воздушниот простор. Сепак, последиците резултираа со одлука на Владата да разреши двајца директори од управниот одбор на М-НАВ.

Извор: Alsat