Пресметката на „Вембли“ имаше различни периоди, домаќинот рано поведе, а Бонучи ги врати „Аѕурите“ во игра.

Иако дуелот можеше да биде решен порано, не беа искористени шансите па по подобро изведување казнени удари Италија втор пат стана европски првак.