Али Ахмети, лидерот на ДУИ, влегува во трката за претстојните претседателски избори во Македонија. А1он, повикувајќи се на сигурни извори во партијата, го потврдува овој клучен развој кој треба да ја преобликува политичката динамика на претседателските избори.

Размислување и одлука на Ахмети

Ахмети, лидерот на ДУИ, размислуваше за клучната одлука дали неговата партија треба да излезе со свој кандидат или да даде поддршка зад предлогот на СДСМ. Сепак, моментот што ја промени играта се случи кога Арбен Таравари, претседателот на Алијансата за Албанците и градоначалник на Гостивар , официјално се изјасни за својата кандидатура. Како одговор, Ахмети ги презеде работите во свои раце, одлучувајќи се како кандидат на ДУИ.

Нема простор за консензус

Оваа одлука практично ја затвора вратата за можноста за консензус за кандидат. Димитар Ковачевски, претседателот на СДСМ, јасно стави до знаење дека нивниот кандидат ќе потекнува од редовите на партијата. Ковачевски ги истакна критериумите, нагласувајќи ја важноста на европските вредности, посветеноста за забрзување на процесот на европска интеграција до 2030 година и обединувачка фигура која ги надминува линиите на поделба меѓу граѓаните.

Во интервју за државната агенција за медиуми, Ковачевски ја изрази својата увереност во способноста на СДСМ да претстави кандидат кој ги отелотворува овие вредности. Ковачевски тврди дека СДСМ е единствената партија која може да понуди кандидат со докажано искуство за одржување на овие суштински вредности.

Различност среде предизвици

Трката за претседател ветува различност со неколку кандидати кои официјално влегуваат во кавгата. Сепак, оваа различност значи и преполно гласачко ливче, со повеќе од пет претенденти кои се борат за посакуваното место. Политичкиот пејзаж ќе биде сведок на судир на идеологии, перспективи и визии за иднината на Македонија.

Извор: A1ON