Очите на јавност се вперени кон седмиот член на Државната изборна комисија. Нејзиното комплетирање во целосен состав ќе се договара в понеделник на координација.

Абдуш Демири го мина комисискиот филтер. За да биде усвоена одлуката потребно е двотретинско мнозинство на пленарна седница.

Зелено светло на Комисијата: Кандидатурата на Абдуш Демири за членство во ДИК

Комисијата за прашања на изборите и именувањата даде зелено светло Абдуш Демири, кандидатот на Европскиот сојуз за промена, да биде предложен за седми член на ДИК. Оваа клучна одлука доаѓа откако Зулфи Адили ја повлече својата кандидатура пред само два дена. Изгледа дека правдата ќе биде задоволена со вклучување на албанската опозиција во ДИК.

Пленарна сесија во движење

Со одобрувањето е иницирање на пленарна седница, закажана по координација на пратеничките групи со собранискиот спикер Митревски в понеделник. Доколку Демири ја преземе улогата, таа ќе ја комплетира ДИК во полн состав, со задача да го надгледува претстојниот изборен процес.

Одбројување до претседателските избори: Откриени датумите на кампањата

Додека се подготвуваме за претседателските избори закажани за 24 април годинава, Државната изборна комисија ги активира тркалата за кампањата. Почнувајќи од 4 април и завршувајќи на 22 април, временската рамка за изборната кампања се придржува до усвоениот распоред на ДИК.

Навремено објавување на резултатите од анкетите

Испитувањата на јавното мислење поврзани со учесниците на изборите ќе бидат обелоденети најдоцна пет дена пред изборите, поточно до 18 април до 24 часот. ДИК планира најдоцна до 28 март да спроведе лотарија за утврдување единствена листа на кандидати за претседател.

Парламентарни избори на хоризонтот: Откриени клучните датуми

Со парламентарните избори закажани за 8 мај, периодот на кампањата се протега од 18 април до 6 мај. Резултатите од анкетите на јавното мислење за учесниците на изборите ќе бидат објавени на 2 мај на полноќ. ДИК има за цел да извлече единствена листа на кандидати за заменици најдоцна до 13 април.

Постапки за изборниот список: јавен увид и рок

Јавниот увид во Избирачкиот список започнува на 28 февруари и трае до 18 март до 24 часот. Во овој период може да се поднесуваат барања за запишување, дополнување или бришење податоци во Избирачкиот список.

Претходно и претседателот на ДИК се огласи на оваа тема.

„ДИК може да функционира со шест члена, тоа е општо познато, бидејќи е потребно мнозинство од гласовите во ДИК. И според Деловникот можеме да функционираме со шест члена сосема солидно. Секако, би ни било од полза доколку се избере седмиот член и тоа го оставам на надлежните органи, односно на Собранието на Република Македонија, не можеме да се мешаме во тоа“, изјави Даштевски одговарајќи на новинарско прашање

Извор: 24mk