СВР Штип, во соработка со Секторот за општ и насилен криминал при Бирото за јавна безбедност на Одделот за криминалистичка полиција и Одделението за криминалистика Аеродром и Драчево при СВР Скопје, заедно со координација од Основното јавно обвинителство Штип, успешно го склучија нејзината истрага за пријавениот случај од страна на директорот на основното училиште Карбинци за наводен обид за киднапирање на ученици. Истрагата утврдила дека во инцидентот немало криминални елементи.

По приемот на пријавата, органите на прогонот навремено распоредија службеници на терен, спроведувајќи низа оперативно-тактички мерки во координација со Јавниот обвинител од штипското обвинителство. Беа водени разговори со сведоци, вклучително и родители и претставници на училиштата. Пронајдено е 20-годишно лице поврзано со случајот, а извршен е и официјален разговор. По овие дејствија, МВР соопштува дека врз основа на спроведените дејствија и прибавените докази не се утврдени основи за кривично дело.

Се нагласува дека сеопфатниот доказен материјал произлезен од преземените мерки и активности ќе биде доставен на натамошно разгледување до надлежното Основно јавно обвинителство и Центарот за социјална работа во Штип, придружено со потребните известувања.