Во тековната набавка, спорно било тоа што наместо биометриска, се алудирало на електронска идентификација на лица, пренесува телевизијата.

Од ДИК сепак очекуваат дека постапката со „фингерпринтовите“ ќе заврши до јуни. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, во своето последно телевизиски гостување рече дека ненавремена набавка, би можела да значи одложување на локалните избори

Инаку локалните избори се најавени во октомври. Претседател на ДИК е Александар Даштевски.