Во Србија е откриено наоѓалиште на злато кое според прелиминарните студии е едно од стоте најголеми во светот. Оваа изјава на претседателот на Србија, Александар Вучиќ, започна шпекулации за локацијата на ова место, пишува српски „Новости“.

Вучиќ вчера изјави дека се уште не може да ја открие точната локација, која засега ја знаат само тој и премиерката Ана Брнабиќ. На стручната јавност и е познато дека најголеми количества злато се наоѓаат во источна Србија и дека овој дел од земјата моментално се подложува на најинтензивно истражување.

„Таму златото се наоѓа како придружна суровина во наоѓалиштата на бакар“, вели заменик-директорот на Геолошкиот завод на Србија, Предраг Мијатовиќ.

Ова е во рамките на магматскиот комплекс Тимочко, а најинтензивни се студиите на делницата Мајданпек-Бор и југоисточно од Бор кон областа Долна Невлија, на границата со Бугарија.

На почетокот на јануари Вучиќ рече дека наоѓалишта на злато и калциум карбонат биле откриени во две од најсиромашните општини во југоисточна Србија и откри дека калцит бил откриен во Гајин Кан. Во меѓувреме, канадската мултинационална компанија Dundee Precious Metals INC објави дека во наоѓалиштето Чока Ракита, во општината Жагубица, е откриено богато наоѓалиште на злато, чиј волумен претходно беше утврден на 10 милиони кубни метри. Со оглед на тоа што Жагувица се наоѓа во источниот дел на Србија, може да се претпостави дека тоа не е местото за кое претседателот зборуваше на почетокот на месецот, нагласувајќи дека локацијата е во југоисточниот дел на Србија.

Во геолошките кругови не е познато која компанија открила толку богато идно наоѓалиште на злато. Како што наведува Мијатовиќ, ако истражувањето на резервите го врши самата компанија, а не е ангажиран од некој однадвор, тогаш малкумина се запознаени со резултатите. Тој посочи дека во југоисточниот дел од земјава има околу 30 места каде што странските компании истражуваат злато.

„Околу 90 отсто од правата за истражување во овој дел на Србија вклучуваат злато во комбинација со бакар, сребро, олово или цинк“, изјави Мијатовиќ за Новости. „Ова е главно во областа на општините Босилеград, Тарговиште, Сурдулица, источните делови на општината Врања, Црна Трава и на југ во Медвеѓа и Либан.

Според него, Србија има значителни резерви на злато, со 250 тони постојни наоѓалишта и 150 тони потенцијални наоѓалишта според последните проценки на Геолошкиот завод. По неодамнешните откритија, како што е Чукару Пеки, додава тој, може грубо да се процени дека земјата има резерви од околу 500 тони.

„Од ова злато во рудата по обработката се прават златни прачки или инвестициско злато“, посочува Мијатовиќ. „Меѓутоа, доколку оваа стапка на експлоатација продолжи, ќе бидат потребни неколку векови за сето ова злато да се преработи“, вели тој.

Според Министерството за енергетика, злато во моментов се истражува на повеќе од 80 локации во Србија, главно од странски компании. Откривањето на нови количества рудни резерви на злато, бакар и други минерали е од големо значење за земјава.