Најголемите ефекти од Ел Нињо луѓето на Земјата ќе ги почувствуваат меѓу февруари и април, предупредува НАСА, а нејзините експерти предвидуваат дека има 50 отсто шанси 2023 година да биде најтоплата година на Земјата во историјата.

Со зголемениот феномен на затоплување на Пацификот, познат како Ел Нињо, постојат сите шанси следната година, 2024 година, да биде уште потопла.

Минатиот месец беше најтоплиот јули досега, потврди главниот научник на Националната океанска и атмосферска администрација (NOAA) Сара Капник за време на прес-конференција во понеделникот. Како главна причина за затоплување се наведуваат стакленички гасови произведени од човековата активност.

Според годишните прогнози на експертите, „практично е сигурно“ дека 2023 година ќе биде рангирана меѓу првите пет најтопли години во историјата. Засега веќе е на третото место, но по влијанието на Ел Нињо, следната година веројатно ќе биде уште потопла.

Научниците стравуваат дека тоа може да доведе до затоплување на целата планета за повеќе од 1,5 степени Целзиусови, што може да предизвика екстремни временски настани како суши, бури и поплави.

Претходно овој месец, Службата за климатски промени Коперник (C3S) на ЕУ потврди дека јули е најтоплиот месец досега забележан на Земјата.

NOAA го потврди ова во понеделникот, со бројки кои покажуваат дека температурите биле повеќе од 0,2 степени над претходниот рекорд поставен во 2019 година.

„Минатиот месец беше многу, многу потопол од кој било друг што некогаш сме го виделе“, рече Капник, како што пренесува Euronews.