Целта на мисиите именувани како DAVINCI + (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging) и VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy) е да навлезат во промените низ кои планетата поминала и низ кои го прави потопло од Земјата.

Така, планетата, на која не се обрнува внимание неколку децении, повторно е во фокусот.

Мисијата DAVINCI + вклучува вселенско летало кое ќе биде задолжено за испитување на атмосферата, бидејќи минатата година беа направени некои нови откритија кога станува збор за составот.

Покрај тоа, леталото ќе ги направи и првите фотографии од таканаречените „континенти на Венера (тесери)“, кои, според експертите на НАСА, потсетуваат на оние што може да се видат на Земјата.

Мисијата ВЕРИТАС, од друга страна, ќе се обиде да ја мапира површината на планетата, а исто така ќе се занимава и со нејзината геолошка историја.

Во последниве години НАСА развива нови технологии, што може да овозможи да се открие како планетата што на многу начини личи на Земјата станала „пекол“.