Научниците открија уште еден знак за потеклото на вирусот што предизвикува ковид-19, бидејќи сличен патоген е откриен кај лилјаците кои живеат во пештерите во Лаос, за кои експертите веруваат дека би можеле директно да ги заразат луѓето.

Истражувачите од Институтот Пастер во Франција и Националниот универзитет во Лаос рекоа дека нивното истражување покажало дека вируси блиски до ковид-19 постоеле во природата кај видовите лилјаци во варовничките пештери во северниот дел на Лаос, кои граничат со Кина, пренесува Блиц.