Вицепремиерката и министерка за надворешни работи на Бугарија, Марија Габриел, неодамна се најде на насловните страници со напуштањето на Министерскиот совет на ОБСЕ во Скопје непосредно пред доаѓањето на рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров. Габриел експлицитно ја спомна нејзината неподготвеност да сподели маса со поединци кои имале како што таа ги нарече „антибугарски и антиевропски манифестации“.

Не можам да бидам на иста маса со луѓе кои имаат антибугарски и антиевропски манифестации, изјави вицепремиерката и министерка за надворешни работи на Бугарија, Марија Габриел

Првично присуствувајќи на настанот за да му оддаде почит на претседавачот на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ), Габриел го смени својот став по вечерата со европските водачи кои ја изразија својата посветеност за зачувување на ОБСЕ. Чувствувајќи дека нејзиното континуирано присуство е неоправдано, таа заминала тврдејки: „Не можам да седам на иста маса со луѓе кои не прогласија за непријателски“

– Бев во Скопје да изразам почит на претседавачот со ОБСЕ. Покрај тоа, имаше вечера на европските лидери на која секој од нас требаше да каже дека сме таму затоа што не сакаме да ја потпишеме смртта на ОБСЕ. По таа вечера, мислам дека моето присуство таму не требаше да биде физичко, па затоа заминав. Не сакам да присуствувам со претставници на земји кои нè прогласија за непријателски, рече Габриел.

Дипломатскиот инцидент доби неочекуван пресврт кога Бугарија, и покрај тоа што претходно даде дозвола за прелет, не дозволи прелет во авионот на рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров преку нејзиниот воздушен простор. На одлуката, наводно, влијаело присуството на Марија Захарова, портпаролката на руското Министерство за надворешни работи, на бродот.

Како одговор на забраната, Лавров го пренасочи своето патување низ Турција и Грција, продолжувајќи го времетраењето на летот на пет часа. Официјална Москва ја осуди бугарската одлука, означувајќи ја како „опасна глупост на некој шегобиец во структурите на моќ во Бугарија“

Овој развој додава тензија на веќе сложениот геополитички однос меѓу Русија и Бугарија и дополнително ги затегна односите меѓу Бугарија и Русија.

Извор: Бриф