Во услови на зголемена фрустрација, Цветан Трипуновски, дополнителниот заменик министер за земјоделство, шумарство и водостопанство, упати остри критики за справувањето со доцнењето на платите што ги мачи вработените во сите подружници на Јавното претпријатие „Народни шуми“. Коментарите на Трипуновски, споделени преку објава на Фејсбук, го истакнуваат растечкиот јаз меѓу работниците и раководството, расветлувајќи ја пошироката загриженост за лошо управување и финансиски несовпаѓања во организацијата.

Загриженост поради доцнењето на платите

Вработените во различни подружници на Јавното претпријатие „Народни шуми“ излегоа на протести на улиците, наведувајќи дека има значително доцнење со примањето на платите и теренските надоместоци. Ситуацијата ги остави работниците во тешка финансиска состојба, при што некои претрпеа двомесечен недостаток во плаќањата. Забелешките на Трипуновски ја нагласуваат сериозноста на прашањето, нагласувајќи го влијанието врз егзистенцијата и итноста за брзо решавање.

Обвинувања за лошо менаџирање

Во својата остра критика, Трипуновски го обвинува менаџментот дека приоритет дава на екстраваганции пред благосостојбата на вработените. Тој тврди дека иако средствата лесно се распределуваат за набавка на нови возила и друг луксуз, суштинските исплати на плати остануваат неплатени. Заменик-министерот го припишува овој финансиски притисок на системски прашања во компанијата, вклучително и превработеноста и приливот на политички поврзани кадри, на сметка на ефективни оперативни практики.

Повик за одговорност

Трипуновски не штеди зборови во барањето одговорност од раководството на Јавното претпријатие „Народни шуми“. Тој бара оставка од директорот, сметајќи ги за одговорни за лошото менаџирање кое доведе до актуелната криза. Дополнително, тој бара владина интервенција за да се обезбеди навремена исплата на платите, нагласувајќи ја должноста за заштита на благосостојбата на вработените и нивните семејства.

Политички импликации

Привлекувајќи внимание на пошироката политичка динамика, Трипуновски ја критикува распределбата на државните ресурси за политички кампањи, спротивставувајќи ја со маките на вработените кои протестираат. Неговите забелешки укажуваат на поширок наратив за запоставување на владата и приоритизирање на партиските интереси пред јавната благосостојба. Додека сеништето на криминал, корупција и непотизам се наѕира, Трипуновски ја нагласува потребата од системски реформи за да се врати довербата во институциите и да се поддржи достоинството на македонскиот народ.

 

Негодувањето поради доцнењето на платите во Јавното претпријатие „Национални шуми“ ја одразува длабоката загриженост во однос на управувањето, одговорноста и благосостојбата на работниците. Острата осуда на Цветан Трипуновски за практиките на управување ја нагласува итноста за решителна акција за решавање на системските прашања и обезбедување правичен третман за сите вработени. Како што продолжуваат протестите и гласовите на несогласување стануваат се погласни, центарот на вниманието останува цврсто фиксиран на потребата од опипливи реформи за да се поддржат принципите на транспарентност, правичност и социјална правда.