Сообраќајот е прекинат долж булеварот Климент Охридски во Скопје, бидејќи вработените во Македонски шуми го изразија својот револт поради двомесечните неисплатени плати. Драматичните демонстрации ја нагласуваат продлабочената фрустрација меѓу работниците кои се борат со финансиската несигурност. Со ветувањата за ескалација на протестите во наредните денови, ситуацијата ја нагласува пошироката загриженост за предизборните вработувања и маките на редовните вработени фатени во вкрстен оган.

Вработените ги бараат  неисплатените плати

Речиси 1800 вработени во Македонски Шуми се наоѓаат во неизвесност, неспособни да дојдат до нивните законски плати. Корените на нивното незадоволство лежат во последиците од предизборните вработувања во Националните шуми, кои ја отежнаа ситуацијата со неисплатени плати. Бран ефект на оваа одлука не само што влијаеше на 355 директно ангажирани поединци, туку исто така одекна низ целата работна сила, засилувајќи го страдањето на редовните вработени кои сега се наоѓаат лишени од својата заработка.

Негодување поради доцнењето на платите: Заменик министерот го критикува менаџментот на Јавното претпријатие „Народни шуми“ – Трипуновски бара оставка од директорот и владина интеревенција

Единство среде неволја

Претставници од 30 подружници на Националните шуми ги здружија силите на протестот, испраќајќи јасна порака за солидарност и одлучност до раководството. Во услови на уверување дека зимскиот период постави значителни предизвици, синдикалците упатија остро предупредување за понатамошна ескалација доколку нивните поплаки останат нерешени. Веќе се во тек плановите за интензивирање на протестите, со храбра декларација да се собере пред Владата како дел од демонстрациите за Меѓународниот ден на трудот на 1-ви мај. Мобилизацијата треба да вклучи не само вработени од Националните шуми, туку и разновидна низа работници од јавниот сектор, обединети со заедничките поплаки за лошите плати.

Повик за правда низ секторите

Немирите во Македонски Шуми резонираат многу подалеку од нејзините граници, резонирајќи со работниците во различни сектори кои се борат со слични тешкотии. Од паркови и зеленило до комунални услуги, Водовод, Водостопанство, па дури и Македонски пошти, вработените го искажуваат своето незадоволство поради скудната плата и финансиската несигурност. Зголеменото незадоволство го нагласува поширокото општествено прашање, каде работниците се повеќе се разочарани од нивните економски перспективи и бараат правичен третман.

Блокадата на булеварот Климент Охридски служи како потресен потсетник на тлее незадоволството кај работниците во Скопје и пошироко. Протестот на вработените во Македонски Шуми ја засилува итната потреба од системски реформи за да се решат основните причини за доцнењето на платите и да се обезбеди фер третман за сите работници. Како што се наѕира сеништето на радикализација, креаторите на политиката и засегнатите страни мора да ги послушаат гласовите на маргинализираните и да преземат решителна акција за да ги поддржат принципите на економска правда и достоинство за сите.