Следните парламентарни избори ќе се одржат 2024 година и нема да има предвремени, изјави премиерот Зоран Заев во интервју за МТВ, на прашањето дали, ако нема напредок во евроинтеграциите, со локалните се можни и предвремени парламентарни избори.

-После сериозни процеси, како што беа уставните измени, ние излеговме на избори за да провериме дали имаме поддршка од граѓаните, дали одиме по добар пат. Граѓаните одлучија дека да, сега имаме 4 години и треба да одработиме еден цел мандат. Предвремени избори имаат влијание врз економијата, тоа значи заостанување. А сите тие договори од Преспа, со Бугарија се за економија, за работни места и избор, повисок БДП, Европа да ја донесеме дома,вели тој.

Исто така, тој смета дека работата на Собранието сега не е доведена во прашање, бидејќи со вакцинацијата, не се очекува власта да има проблем со мнозинството, односно да има од блокади од опозицијата.

-Тесното мнозинство ја држи Владата будна. Сметам дека време е да одработиме до крај, така што следните парламентарни избори би биле во 2024 година,рече Заев во интервју за МТВ.