СЗО ги покани врвните научници да аплицираат за членство во панел што официјално ќе се вика Научна советодавна група за потеклото на новите патогени.

„Ни требаат најдобрите умови“, рече Марија ван Керхове од СЗО.

Панелот ќе се состои од 25 експерти и се очекува да се сретне практично за прв пат кон крајот на септември.

„Во последните 20 години, имавме многу САРС, МЕРС, птичји грип, зика и, се разбира, САРС-КоВ-2“, рече Ван Керхове.

Новиот панел ќе состави глобална рамка за проучување на животни, луѓе, храна, животна средина, биосигурност и протоколи за лабораториски процедури кога ќе се појави нов патоген, рече таа.

„Сакаме да бидеме сигурни дека имаме соодветна техничка и научна рамка за следниот пат … затоа што ќе има таква“, нагласи таа.

Панелот, исто така, ќе го разгледа напредокот во проучувањето на потеклото на вирусот САРС-КоВ-2, кој се појави во Кина на крајот од минатата година.

Тим експерти на СЗО и кинески научници заеднички во март утврдија дека вирусот се пренел од лилјак на човек преку друго животно кое било посредник, но за тоа се потребни дополнителни истражувања.