Со оваа победа на Ники Хејли таа за првпат е подобра од поранешниот претседател во претседателската кампања на Републиканската партија во 2024. Таа загуби во нејзината родна држава Јужна Каролина. Но, таа е првата жена што победила на републиканските прелиминарни избори во историјата на САД.

Американскиот огранок на Би-Би-Си, Си-Би-Ес, објави дека Хејли ќе ги добие сите 19 републикански делегати што требаше да се кандидираат во Вашингтон, давајќи ѝ 43 делегати низ целата земја – далеку зад 247-те делегати кои го поддржаа Трамп.

Сепак, само симболична победа за Хејли

Хејли, која е поранешен амбасадор на САД во Обединетите нации, освои 62,9% од гласовите во Вашингтон наспроти Трамп 33,2%. Тоа се сметаше за главно симболична победа, бидејќи главниот град е многу демократска јурисдикција и градот има само околу 23.000 регистрирани републиканци. Претставници на локалната партија известија дека на прелиминарните избори учествувале 2.035 републиканци, објави Вашингтон пост.

Делегатитите на страната на Трамп

Доналд Трамп доминираше на сите државни прелиминарни избори или пратенички групи досега во републиканската кампања и е подготвен да освои повеќе делегати оваа недела – на супер вторник, 5 март, кога гласачите во 15 сојузни држави и една територија на САД ќе го номинираат својот кандидат. Ова е најголемиот ден од трката за номинација, со поддршка од 874 републикански делегати во игра.