Покрената е внатрешна истрага откако едно лице се јавило во епархијата минатата година тврдејќи дека владиката сексуално ја злоставувал.

Во вторникот беа објавени документи кои го обвинуваат поранешниот бискуп од Есен и еден од најпознатите теолози на повоена Германија, кардиналот Франц Хенгсбах, за сексуално злоставување малолетници.

„Епископот Франц-Јозеф Овербек нареди детална истрага за сериозните наводи за злоупотреба против првиот епископ на епархијата Есен, Франц Хенгсбах, во периодот од 1950-тите до 1970-тите“, соопшти во вторникот Есенската бискупија.

Покрената е внатрешна истрага откако во октомври минатата година лице стапило во контакт со епархијата, кое тврдело дека епископот Хенгсбах сексуално ја злоставувал кон крајот на шеесеттите, пренесува Хина.

По проверката во бискупијата во Падерборн, во која Хенгсбах, кој почина во 1991 година, бил активен пред да дојде во Есен, се дознало дека таму во 2011 година бил пријавен за сексуално злоставување малолетник во 1950-тите.

Жртвите повикани да излезат

Тој случај, како што се наведува, истата година бил пријавен до Конгрегацијата за доктрина на верата во Ватикан, која ги отфрлила обвинувањата како неосновани.

Според информациите од бискупијата во Падерборн, има извештаи за сексуална злоупотреба на малолетничка против братот на бискупот Хенгсбах, Павле, кој исто така е свештеник.

Актуелниот епископ Овербек ги повика другите можни жртви на злоупотреба да пријават во епархијата.

Во последниве години, вработените во Германската католичка црква беа на удар на многу обвинувања за сексуална злоупотреба на малолетници.

Овие скандали предизвикаа и бројни заминувања на верници од црковните општини