Мандатарот Мицкоски ги откри плановите за инаугуративната инвестиција на земјата под новата влада, сигнализирајќи ја посветеноста да се даде приоритет на енергетската инфраструктура со формирање на фарма на ветерници во источниот регион. Истовремено, тој го подвлече императивот за справување со минатите криминални активности во енергетскиот сектор преку темелни истраги за да се обезбеди транспарентна и одговорна иднина.

Мицкоски: Нови инвестиции и истраги

Мандатот Мицкоски ја претстави стратегијата за енергетскиот сектор, а тоа се сериозни инвестиции, но и истраги за погрешни постапки и криминални активности во минатото. И покрај тоа што го најавуваше почетокот на проектот на паркот со ветерници како клучен чекор кон енергетската одржливост, тој, исто така, ја подвлече важноста од решавање на историските криминални активности за да се спречи нивното повторување. Мицкоски ја потврди својата лична посветеност на искоренувањето на корупцијатa.

Запирање на криминалот за иден просперитет

Во своето обраќање, Мицкоски го повтори императивот за запирање на криминалните активности во енергетскиот сектор за да се поттикне средина погодна за раст. Тој ги осуди минатите случаи на шпекулации, криминални злоупотреби и двојни цени на увоз, нагласувајќи ја потребата од строги мерки.  Мицкоски вети дека ќе има приоритет на транспарентноста и одговорноста за да се заштитат ресурсите на земјата и да се промовира правичниот развој.

„Јас најавувам личен ангажман во оваа работа бидејќи запирањето на трендот на грабеж на земјата е од суштинско значење за развојот на земјата. Неопходно е да се разоткријат сите шпекулации и да се откријат минатите криминални дела. Историски гледано, енергетскиот сектор е зафатен од шпекулации, криминални злоупотреби и  увоз по двојни цени. Ваквите практики нема да се толерираат во иднина,

Поттикнување на развојот преку интегритет

Мандатот Мицкоски заклучи со акцент на незаменливата врска меѓу интегритетот и развојот. Тој истакна дека само со почитување на највисоките етички стандарди и со држење на одговорност од прекршителите може земјата да постигне одржлив напредок. Мицкоски изрази уверување дека со приоритет на интегритетот и транспарентноста, новата Влада ќе ги постави основите за просперитетна и правична иднина за сите граѓани.