Претседателот Силјановска Давкова повика на нов Маршалов план за Украина за време на нејзиното обраќање на конференцијата во Берлин, фокусирана на обновата на нацијата разурната од војна. Повлекувајќи паралели со помошта за Европа по Втората светска војна, таа ја нагласи способноста на Европа да ја поддржи Украина во нејзините напори за обновување. Силјановска Давкова ја истакна посветеноста на Македонија да и помогне на Украина на политички, воен и економски план, нагласувајќи ја важноста на солидарноста во обновата на иднината на Украина.

Претседателот Силјановска Давкова: повик за нов Маршалов план

Претседателот Силјановска Давкова ја истакна итна потреба од нов Маршалов план, истакнувајќи дека Европа има капацитет да ја даде поддршката што некогаш беше проширена на повоена Европа. Размислувајќи за историската помош дадена од Соединетите Држави по Втората светска војна, таа ја нагласи улогата на Европа во помагањето на закрепнувањето на Украина по конфликтот. Силјановска Давкова ја потврди посветеноста на Македонија за усогласување со европските политики и поддршка на Украина и финансиски и политички.

„Итната потреба од нов Маршалов план е очигледна. Исто како што САД и помогнаа на повоена Европа, Европа сега има капацитет да ја поддржи Украина. Нашата усогласеност со европската заедничка и безбедносна политика е јасна. Како членка на НАТО, ние не само Посветуваме два отсто од нашиот БДП за помош на Украина, но и нудиме политичка, воена и економска помош“, истакна претседателот Силјановска Давкова.

Придонесот и искуството на Македонија

Силјановска Давкова ги призна ограничувањата на Македонија во обезбедувањето значителна економска помош во споредба со поголемите земји, но го истакна нејзиниот потенцијален придонес во други области. Тргнувајќи од сопственото искуство на Македонија по распадот на поранешна Југославија, таа ги истакна вредните лекции и помош што земјата може да и ги понуди на Украина во нејзините напори за обнова. И покрај економските ограничувања, Силјановска Давкова изрази решеност да продолжи да ја поддржува Украина во различни капацитети.

Предизвици и надежи за иднината

Обраќајќи им се на присутните на конференцијата, претседателката Силјановска Давкова ја подвлече потребата од справување со предизвиците како што се корупцијата и прашањата за управување, кои често ги придружуваат постконфликтните сценарија. Изразувајќи загриженост за возобновувањето на војната во Европа и покрај основањето на континентот како мировен проект, таа ја нагласи важноста да се учи од грешките од минатото и да се стремиме кон траен мир. Силјановска Давкова ја артикулираше својата надеж за интеграција на Украина во Европската унија, наведувајќи ја како клучен чекор кон стабилност и напредок.

Вознемирувачка реалност е отстапувањето од основната цел на Европската заедница како мировен проект. Првично замислен да го поттикне вечниот мир на Кант, сега се бориме со суровата реалност на конфликтот. Останувам со надеж дека по војната Европа решително ќе се изјасни „никогаш повеќе“, рече Силјановска Давкова.

Реконструкцијата како симбол на солидарност

Силјановска Давкова ја врами обновата на Украина како не само национален потфат, туку и доказ за европската и глобалната солидарност. Таа го истакна значењето на емпатијата и колективната поддршка во обновата на нацијата опустошена од конфликти. Реконструкцијата на Украина, според неа, симболизираше обновена посветеност на европските вредности и единство пред неволјите.

Гледајќи кон европска иднина:

Претседателката Силјановска Давкова изрази оптимизам за иднината на Украина во рамките на Европската унија, поздравувајќи ја можноста за преговори и поблиска интеграција. Таа ја истакна важноста од опипливи чекори, како што е формирањето на новото Министерство за евроинтеграции, во сигнализирање на посветеноста на Македонија на европскиот пат. Својата забелешка Силјановска Давкова ја заврши со повик за единство и соработка во остварувањето на заедничката визија за стабилна и просперитетна Европа.

Обраќањето на претседателката Силјановска Давкова на конференцијата во Берлин ја истакна потребата од заеднички напори за поддршка на обновата и интеграцијата на Украина во европското јато. Со фокус на солидарност, емпатија и колективна акција, нејзините забелешки одекнаа како повик да се поддржат европските вредности и да се работи кон мирна и просперитетна иднина за сите.