Четириесет и пет земји-членки на Организацијата за безбедност и соработка во Европа повикаа на мисија за утврдување на фактите за кршење на човековите права, воени злосторства и злосторства против човештвото извршени во Украина.

Ова е втор пат Московскиот механизам – процедурата на ОБСЕ за истрага на кршењето на човековите права – да се повика од почетокот на руската војна во Украина на 24 февруари.

Во изјавата, француската постојана претставничка на ОБСЕ Кристин Фаж рече дека 45-те земји-членки „бараат Канцеларијата за демократски институции и човекови права (ОДИХР) да ја распраша Украина дали ќе покани нова мисија на експерти за разгледување, следење и градење по наодите од извештајот на Московскиот механизам што го добија земјите-членки на ОБСЕ на 12 април“.

-Исто така, бараме ОДИХР да обезбеди какви било релевантни информации или документација добиени од која било нова мисија на други соодветни механизми за одговорност, како и на националните, регионалните или меѓународните судови или трибунали кои имаат, или можат во иднина, да имаат надлежност, рече таа.

Извештајот од 12 април откри „јасни обрасци“ на прекршување на меѓународното хуманитарно право од страна на руските сили во Украина и детализираше бројни инциденти за кои се вели дека може да претставуваат воени злосторства.

Во извештајот се вели дека открил „веродостојни докази“ кои сугерираат дека се извршени прекршувања на „дури и најфундаменталните човекови права (право на живот, забрана на тортура и друго нечовечко и понижувачко постапување и казнување), главно во областите под ефективна контрола на Русија. “.

Во тогашната изјава во ОБСЕ, американскиот амбасадор Мајкл Карпентер рече дека „земено како целина, извештајот го документира каталогот на нехуманоста извршена од руските сили во Украина“.

Извештајот од 110 страници е резултат на тринеделната мисија за проверка на фактите на тројцата експерти на ОБСЕ и го опфати временскиот период од почетокот на војната на 24 февруари до 1 април.