Од денеска во Италија важат нови ограничувања за коронавирусот поврзани со патувањата.

Лицата мора да докажат дека се вакцинирани или прележале ковид-19 за да посетат хотели, конгресни центри и ресторани, како и да влезат во жичарници и во локалниот и меѓуградскиот превоз.

Туристите од ЕУ можат да ги користат QR-кодовите на нивните сертификати за КОВИД за да патуваат низ Италија.

Советот на министри под премиерот Марио Драги ги одобри правилата кон крајот на минатата година.

Ова ги заострува ограничувањата на секојдневниот живот, особено за невакцинираните, бидејќи негативниот тест за коронавирус веќе не е доволен за пристап на многу места.

Новото правило за докажување на статусот на вирусот сега важи и за екипните спортови. Фудбалерите, на пример, треба да се вакцинираат или да се оздравени од корона за да играат.

Во земјата со околу 60 милиони жители, неодамна има голем пораст на бројот на нови инфекции со коронавирус.

Последната стапка на инциденца од седум дена е рекордна, со 1.669 нови инфекции на 100.000 луѓе на национално ниво.

Наставата на училиштата по зимскиот распуст продолжила денеска во повеќето од 20-те региони.

Некои експерти и политичари стравуваат дека многу одделенија наскоро би можеле да бидат принудени да се префрлат на учење на далечина поради големиот број заразени деца.

Во железничкиот транспорт, поради големиот број заразени лица, се очекува укинување на железнички линии.