Христијан Мицкоски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ, во храбрата декларација му пренесе решителна порака на Ковачевски, потврдувајќи дека Македонија нема да ги спроведе уставните амандмани под бугарски притисок. Забелешката на Мицкоски дојде за време на телевизиската дебата насловена „Дуел за Македонија“ на Канал 5, каде што тој жестоко се спротивстави на неодамнешниот француски предлог, истакнувајќи го штетното влијание што може да го има врз суверенитетот на Македонија и напорите за европска интеграција.

Уставните измени се предавство

Мицкоски изрази вознемиреност од постапките на Ковачевски, Спасовски, Пендаровски и владата, нагласувајќи дека нивното прифаќање на предлогот ги разочарало граѓаните. Нивното постојан притисок и обид за спроведување на уставни измени ќе ја клекне нацијата на колена. Тој ги обвини дека не само што ја понижуваат Македонија и ја ставаат во подредена положба, туку и дека се обидуваат да ја измамат јавноста со усогласување со бугарските интереси. Мицкоски ова го осуди како манипулација со граѓанската свест и интелигенција, што според него го попречува патот на Македонија кон евроинтеграциите.

Одбивање на бугарски диктат

Ставот на ВМРО-ДПМНЕ по ова прашање беше недвосмислен. Мицкоски повтори дека категорично се противат на предложените услови, оценувајќи ги како неприфатливи. Тој јасно стави до знаење дека ВМРО-ДПМНЕ во никој случај нема да даде согласност за уставни измени диктирани од Бугарија.

„Еве јавно го кажувам“, рече Мицкоски, „и го гледам господинот Ковачевски директно во очи и му велам дека во овие услови нема да има промена на Уставот“.

Изјавата ја нагласува непоколебливата посветеност на Мицкоски за одбрана на суверенитетот на Македонија и отпор на надворешните притисоци кои би можеле да го поткопаат суверенитетот на нацијата.