– Угостителските објекти со градина им е дозволено да работат исклучиво на отворено, со почитување на сите епидемиолошки мерки, кои, меѓу другото, вклучуваат максимум пет лица на иста маса, со задолжително растојание од два метра меѓу масите. Исто така, забрането е изведување на сценска музичка програма (музика во живо во градините). Кафулињата и рестораните сè уште можат да продаваат преку шалтер системот храна и пијалоци (без оглед дали имаат градина или не), додека испораката останува дозволена 24 часа на ден, десет дена во неделата – деталните упатства се дадени во соопштението на Владата.

Трговските центри сè уште се затворени, како и кафулињата и рестораните кои немаат градини, а детално ќе се дискутира за отворање на трговски центри и можни правила според кои тие би можеле да започнат со работа, како што беше најавено по последната седница на Кризниот штаб.

Работно време на други објекти

Кризниот штаб исто така предложи работното време на сите објекти, вклучително и оние што веќе работат и оние што ќе бидат отворени, да се продолжи на најмногу 22 часа од денес.

 

Ова се однесува на продавници за храна, фризери и салони за убавина, спортски сали, бањи …