Министерството за здравство допрва треба да го реши тековното прашање со хируршките сали во најголемиот медицински комплекс во Македонија „Мајка Тереза“. Со денови не е извршена операција поради дефект, а нема информации ни кога овие простории повторно ќе профункционираат. Во меѓувреме, моментално се адаптирани само три соби за итни случаи, а пациентите се препраќаат во други болници.

Реакција на ВМРО ДПМНЕ за проблемите во здравството со хируршките сали

На состојбите на Клинички денеска реагираа и ВМРО ДПМНЕ од каде соопштија дека пациентите се оперираат на сопствен ризик со потпишување на формулари за лична согласност. Партијата ги обвинува ДУИ и СДСМ за систематско уништување на здравството и тврдат дека на Клиниката за хирургија владее невиден хаос.

Почитувани,

До последните моменти ДУИ и СДС систематски го демонтираат здравствениот систем! На хируршката клиника, поточно на Универзитетската клиника ТОАРИЛУЦ, владее невидено нарушување, вели Наум Стоилковски од ВМРО-ДПМНЕ

Обвинувања против ДУИ и СДСМ

Во соопштението ВМРО ДПМНЕ истакна неколку акутни прашања на Универзитетската клиника ТОАРИЛУЦ:

  1. Лифтовите не работат: Цела недела четири лифтови се нефункционални. Пациентите со скршеници и оние кои одат на прегледи или посети се принудени да ги користат скалите или рачно да управуваат со лифтовите за да стигнат до операционите сали.
  2.  Проблем со кислородниот цевковод: Од минатата сабота, постои проблем со гасоводот за кислород до операционите сали. Немало испитување за да се утврди причината или да се провери дали има контаминација, вклучително и јаглерод диоксид. Пациентите се оперираат на сопствен ризик со потпишување на формулари за лична согласност. Имаше неколку операции, вклучувајќи и една на дете, и покрај нерешениот проблем.
  3. Доцнење на тендерот за санација: ДКАРИЛ има тендер од 2 милиони евра за санација, потпишан на 15 март. Но, три месеци подоцна, работата не е започната поради немање услови на клиниката. Компанијата одговорна за тендерот испратила повеќе писма до Министерството за здравство со барање услови за почеток на работа.

Тековни прашања

Писмото од компанијата за санација е датирано од 14 мај, а сè уште не е преземено ништо. Процесот на санација, кој треба да трае три месеци, не е ни започнат по три месеци одложување.

Почитувани,

Од 14 мај, нема одговор на писмото! Предвидениот процес на санација вообичаено трае 3 месеци, но дури и во третиот месец работата не е започната на самата Клиника.

Оваа ситуација ги надминува сите граници. Хируршките услуги се влошуваат, пациентите се на зафати на сопствена одговорност, а компанијата бара да се создадат потребните услови за да се започне со работа на доделениот тендер. И покрај ова, СДС и ДУИ упорно го занемаруваат јавното здравје.

Самиот факт што СДС и ДУИ се во опозиција, не ги оправдува  овие постапки каде пациентите ќе умираат  по болничките ходници!

 

Повик за одговорност

ВМРО ДПМНЕ ги критикува владејачките партии ДУИ и СДСМ дека го занемаруваат здравството и ги оставаат пациентите во ризик. Тие тврдат дека статусот на опозицијата не го оправдува запоставувањето и дека ситуацијата бара итно внимание и одговорност.

Состојбата во медицинскиот комплекс „Мајка Тереза“ ја истакнува итната потреба од реформи и правилно управување во здравствениот систем на Македонија.