На состанокот одржан на маргините на самитот Брдо-Бриони на Брдо кај Крањ, беше најавено дека наскоро ќе се одржи заеднички состанок на т.н. влади, како дел од соработката. Косово и Северна, јавува приштинска економија онлајн.

Османи и Пендаровски се спротивставија на идејата за промена на границите во регионот, нагласувајќи дека на регионот му треба стабилност.

На вчершниот 10-ти јубилеен самит во рамките на процесот Брдо-Бриони, кој ги собра лидерите на Западен Балкан и Приштина на Брдо кај Крањ, беа донесени компромисни заклучоци со кои се потврдува посветеноста на земјите од регионот за проширување на Европската унија.

Усвоената декларација, поради спротивставувањето на Србија, не содржи тема за промена на границите во регионот, што постоеше во предложените заклучоци.

На состанокот присуствуваа лидерите на Србија, Словенија, Хрватска, Албанија, Црна Гора, Северна Македонија, БиХ и привремените институции во Приштина.