Експертите спроведоа експеримент врз основа на кој открија дека омилената крвна група на комарци е нулта. Така, беше заклучено дека луѓето кои ја имаат оваа крвна група најчесто се „жртви“ на овие инсекти.

Научниците открија дека составот на крвната група нулта не вклучува некои протеини и црвени крвни клетки. Во исто време, тие дојдоа до заклучок дека оние кои имаат крвна група А, исто така, често страдаат од каснување од комарец. Сепак, ова се претежно луѓе кои имаат негативен Rh фактор.

Што се однесува до луѓето со групи Б и АБ, тие се повеќе или помалку поштедени од комарците. Утврдено е дека тие обично не се напаѓани, или барем многу ретко.

Патем, претходно беше утврдено дека комарците ги привлекува и „мирисот“ на некоја личност. Истражувањата покажаа дека сопствениците на нулта група привлекуваат инсекти двапати почесто од другите, а според научниците, составот на крвта влијае на специфичниот „мирис“ што некој го има.