Откривање на контроверзната легислатива: Завршниот акт на Ковачевски предизвика критики

Последниот потпис на Ковачевски и критиките- законот за рестриктивни мерки

Ковачевски на последниот ден од мандатот го потпиша Законот за рестриктивни мерки, со што тој стана последен документ што го носи неговиот потпис.

Контроверзното патување до парламентот на Законот за рестриктивни мерки

Законот за рестриктивни мерки сега тргна на пат до Собранието, среде бура од неодобрување од правните експерти и државните институции. Имено, Секретаријатот за законодавство и Министерството за правда одржуваат негативен став, повторувајќи ја загриженоста за потенцијалното влијание на законот.

Прикриени во тајност: Црните листи во правен поредок

И покрај широките критики, владата ја чуваше во тајност конечната верзија на законот. Овој закон ги вклучува црните листи и на САД и на Обединетото Кралство во правниот поредок на државата. Сепак, спротивставените гласови тврдат дека таквите мерки го нарушуваат уставниот поредок и суверенитет на Македонија.

Контроверзноста се засилува: Измени на Законот за конфискација на имот

Долевајќи масло на огнот, се работи на измени на Законот за конфискација на имот во парничната постапка. Овие амандмани предлагаат замрзнување на имотот само врз основа на сомневања и владини одлуки, што предизвикува загриженост за потенцијална злоупотреба за политички цели. Критичарите стравуваат дека владата би можела да преземе квази-судска улога.

Неизвесна иднина: Опозиција од идниот премиер

Судбината на законот останува неизвесна, а идниот премиер на техничката влада Џафери отворено изрази противење на овие законски измени. Овој јавен став додава елемент на неизвесност на тековната дебата околу контроверзното законодавство.

 Главна критика: перспектива на професорот Калајџиев

Меѓу гласните критичари е и професорот по кривично право Гордан Калајџиев. Тој жестоко се противи на предложените амандмани, посочувајќи ги суштинските пропусти. Калајџиев ја истакнува загриженоста, како што е непропорционалното овластување дадено на Министерството за надворешни работи и безбедносните служби, бидејќи тие стануваат надлежни органи кои предлагаат воведување рестриктивни мерки.

Решение на Владата: И покрај критиките, Законот беше усвоен

И покрај безбројната загриженост искажана од различни страни, владата го усвои законот на седница одржана пред десет дена. Од денеска и официјално е испратен во Собранието на натамошна расправа.

Извор: Сител