Олимписките игри во Токио требаше да се одржат летото 2020 година, но игрите беа одложени за една година поради пандемијата на коронавирус. Игрите треба да се одржат од 23 јули до 8 август 2021 година.

– Ширењето на коронавирусот сè уште не е запрено. Во Токио и другите региони на земјата, вонредната состојба ќе мора да се продолжи. Не сметаме дека е разумно да се одржат Олимписките игри и Параолимписките игри ова лето со оглед на овие околности. Го повикуваме јапонскиот премиер Јошихиде Сугу смирено и објективно да ја процени ситуацијата и да ги откаже Игрите, пишува во уредничката во колумна на веб-страницата на весникот.

Олимпијадата ќе се одржат без странски навивачи. Одлуката за прием на трибините на јапонските гледачи треба да биде донесена во јуни, во зависност од ситуацијата со пандемијата во земјата.