СКОПЈЕ – Претседателот на Народното собрание на Бугарија, Росен Желјасков во посетата во Македонија,  испрати порака за мир, просперитет и единство меѓу македонските и бугарските граѓани. Како прв висок бугарски политичар што ја посети земјата по стабилизирањето на политичката ситуација во Софија, Желјасков изрази оптимизам за иднината и ја истакна важноста од соработката меѓу двата народи.

За време на неговата посета, Желјасков ја призна неизвесноста околу блокираниот процес на уставни измени во Македонија, без поддршка од опозицијата. Тој изрази надеж дека „разумот и политичката волја“ ќе надвладеат во македонското собрание, што ќе доведе до напредок на толку очекуваните уставни реформи.

Истакнувајќи ја важноста од обединета европска интеграција, Желјасков ја подвлече позицијата на Бугарија дека нема алтернатива за приемот на Македонија во ЕУ. Тој изрази уверување дека и Македонија и Албанија треба заедно да тргнат на овој пат, нагласувајќи го значењето на заедничката иднина за нивните народи.

Покрај поттикнувањето доверба и борбата против говорот на омраза, Желјасков, исто така, ја истакна потребата од зачувување на правата на бугарската заедница која живее во Македонија. Тој повика на континуирани напори за градење меѓусебно разбирање и промовирање позитивна реторика меѓу двете земји.

Талат Џафери, домаќинот на Желјасков и претседател на македонското Собрание, накратко го спомена тековниот процес за уставни измени и го увери дека е во тек законодавниот скрининг, како и измените на Уставот за кои е потребно двотретинско мнозинство.

Џафери ја прекина собраниската седница за да се иницира гласање за првата фаза од процесот на уставни измени, нагласувајќи ја важноста од постигнување широк консензус. Следните фази вклучуваат утврдување и усвојување на амандманите, од кои и двете бараат значително мнозинство.

Извор: Гласот на Америка