Виеира (72), заедно со уште три лица, беше приведен во средата во рамки на операцијата „Црвен картон“ поради сомневање за измама, перење пари и затајување данок.

Неговиот адвокат изјави за локалните медиуми дека Виеира ги негира наводите во обвинителниот акт.

Бенфика, која зад своето име има рекордни 37 португалски титули, не е предмет на истрагата.

Клубот соопшти претходно денеска дека поради истрагата која се води против Виера, неговиот заменик и поранешен португалски репрезентативец Руи Кошта е назначен за вршител на должноста претседател на клубот.