Претходно, претседателот Пендаровски имаше аудиенција кај поглаварот на Римокатоличката црква, Папата Франциск, а се сретна и со државниот секретар на Светaтa Столица, кардиналот Пјетро Паролин.

Претседателот Пендаровски, заедно со претседателот на Бугарија, Румен Радев, ја посетија и базиликата „Санта Марија Маџоре“ и заеднички оддадоа почит на делото на Светите браќа Кирил и Методиј.