Ова го изјави извршниот директор на организацискиот комитет на Олимпијадата 2020, Тоширо Муто.

Еден од членовите на странска делегација доби позитивен тест, но националноста и другите лични податоци не беа обелоденети. Според „NHK“, заразеното лице не било спортист.

Веќе се пријавени случаи на инфекција меѓу делегациите на Израел, Уганда, Србија, Нигерија и Русија, но тоа се случи или на аеродромот по пристигнувањето во Јапонија, или на местата за прелиминарно распоредување на тимови.

Олимпијадата ќе се одржи од 23 јули до 8 август.