Шпекулации се појави за потенцијална загуба на американски војници во руски напад врз два системи за воздушна одбрана „Патриот“ од американско производство во Покровск, Доњецк. Наводите беа изнесени од Михаил Шеремет, член на руската Дума, сугерирајќи дека американски воени специјалисти можеби биле распоредени тајно во Украина за да ги одржуваат овие софистицирани одбранбени системи.

Неосновани тврдења

Тврдењето на Шеремет дека американските војници можеби биле убиени за време на уништувањето на системот за воздушна одбрана Патриот, нема конкретни докази. Предлогот дека американскиот воен персонал бил вклучен во операцијата на овие системи, покренува прашања за степенот на меѓународно учество во конфликтот.

Пентагон негира вмешаност: Нема американски војници во борбата

Брзо реагирајќи на наводите, портпаролот на Пентагон категорично негираше каква било вмешаност на американската војска во конфликтот. Во соопштението се појаснува

„Можам да потврдам дека нема повредени во САД бидејќи немаме американски војници во борбата“.

Овој демант од Пентагон ја оспорува основата на тврдењата на Шеремет.

Конфликтни наративи кои го опкружуваат нападот

Првичните извештаи од руското Министерство за одбрана прикажуваа напад врз ракетниот систем С-300 во Покровск, наводно погоден од ракети Искандер. Сепак, се појавија спротивставени наративи, повикувајќи се на списанието Форбс, сугерирајќи:

„Два од видливите лансери Патриот експлодирале, речиси сигурно убивајќи ги нивните посади“

Наводниот директен удар врз украинскиот конвој дополнително ги замати водите, што предизвика дебати за автентичноста на информациите.

Неизвесна атрибуција: Војниците на НАТО оперираат со Патриот

Станислав Капивник, експерт, истакна дека иако е веројатно дека американскиот воен персонал управувал со системот за воздушна одбрана „Патриот“, може да бидат вклучени и други трупи на НАТО. Ова покренува прашања за пошироката меѓународна динамика во игра во конфликтот.

Значењето на инцидентот: Прв удар врз системи за воздушна одбрана испорачани од САД

Доколку се потврди, овој инцидент е првпат во конфликтот Русија успешно да ги таргетира компонентите на системите за противвоздушна одбрана доставени од САД. Системите Патриот, воведени во Украина во април 2023 година, се покажаа како инструменти за спротивставување на руската агресија

„Форбс“ сугерира дека ако нападот навистина ги погодил системите „Патриот“, „Украинците изгубиле – во една несреќа – до 13 проценти од нивните лансери Патриот, или седум проценти ако украинските батерии имаат по осум фрлачи“.

Извор: Плусинфо