Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски на митингот во општина Центар ја критикуваше неодамнешната изјава на Артан Груби за условите што ДУИ ги постави за поддршка во вториот круг од претседателските избори. Мицкоски го обвини Груби дека по говорот на Али Ахмети побарал промена на Уставот, префрлање на изборот на претседател од директно гласање на народот на гласање во парламентот.

Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ ги отфрла условите на ДУИ

Мицкоски јасно порача дека ВМРО-ДПМНЕ овој услов го смета за неприфатлив. Тој го доведе во прашање и ставот на актуелниот претседател Стево Пендаровски за ова барање. Мицкоски го предизвика Пендаровски да го разјасни ставот за промена на Уставот и избор на претседател во Собранието, а не преку непосредни избори.

Мицкоски наведе дека Пендаровски повторно делува како некој аналитичар, а не како претседател со неговото излагање по ова прашање.

Предизвикување на Пендаровски

Мицкоски дополнително го критикуваше  Пендаровски, предизвикувајќи го да наведе само еден проблем што го решил за време на неговиот мандат. Тој го истакна молкот на Пендаровски за условите на ДУИ, сугерирајќи дека гласот за Пендаровски е глас за ДУИ, Али Ахмети и Артан Груби.

Изборот на изборите се карактеризира како Македонија против бандата

Изборниот избор Мицкоски го врами меѓу Македонија и, како што рече, „банда“ составена од Артан Груби, Али Ахмети, Ковачевски и Зечевиќ. Тој го обвини Пендаровски дека нуди визија што навредува во „балкански мачо стил полн со примитивизам“.

Мицкоски истакна дека изборите не се само за иднината на Македонија туку и за вредностите и принципите кои ќе ја водат државата. Тој ги повика гласачите да ги разгледаат импликациите од нивниот глас, сугерирајќи дека гласањето за Пендаровски е глас против интересите на Македонија.