Во последните вести, Канцеларијата за контрола на странски средства на Министерството за финансии на САД (OFAC) и Стејт департментот на САД презедоа мерки против поединци и ентитети вклучени во активности поврзани со Западен Балкан и Русија. Оваа координирана акција е насочена кон справување со корупцијата и спречување на малигните влијанија во регионот.

Заменик-секретарот на Министерството за финансии за тероризам и финансиско разузнавање Брајан Е. Нелсон нагласи дека Русија го користи своето влијание на Западен Балкан за да ја попречи интеграцијата на регионот во меѓународните институции и организации. Тој изјави дека денешното именување ја потврдува посветеноста на Владата на САД за промовирање на мирот, стабилноста и демократското владеење на Западен Балкан.

Санкционирани поединци и претпријатија во Македонија

Едно од назначените лица е Сергеј Самсоненко, богат бизнисмен кој е двојно државјанин на Русија и Македонија. Самсоненко и неговата сопруга Ирина Самсоненко купиле земјиште од СДН Јордан Камчев, кој претходно беше посочен од САД за корупција поврзана со Западен Балкан. Оваа набавка доведе до вмешаност на Самсоненко во судскиот процес во  Македонија познат како случајот „Парцели на Водоно“, каде што и Камчев и неговата мајка Ратка Куноска Камчева беа обвинети за перење пари.

Во текот на 2021 година, Самсоненко вршел исплати на неговата сопруга, која потоа префрлила пари на Камчев Консалтинг Скопје ДООЕЛ и Орка Фајнанс Скопје ДООЕЛ, а двете компании се поврзани со Камчева. Пренесените средства потоа беа искористени за отплата на заем поврзан со Орка Холдинг АД, компанија поврзана со Јордан Камчев. Самсоненко и Ирина ја купија и Систина Лајф Кеар Сентар Скопје ДООЕЛ, друг субјект вмешан во случајот „Парцели на Водно“, од Камчев и Камчева. Дополнително, Самсоненко е 50% сопственик на Бет Сити Интернационал ДОО Скопје, спортска обложувалница, заедно со Орка Холдинг, чиј директор е Јордан Камчев.

Како резултат на нивната вклученост, Самсоненко, Ирина и Камчева се назначени според Извршниот налог (Е.О.) 14033 за материјално помагање, спонзорирање или обезбедување поддршка на Јордан Камчев, поединец чиј имот и интереси во имотот се блокирани согласно Е.О. 14033. Систина Лајф Кеар Сентар е означена и под Е.О. 14033 затоа што е во сопственост или контролирана од Ирина, поединец чиј имот и интереси во имотот се блокирани според истата извршна наредба. Бет Сити е назначен под Е.О. 14033 затоа што биле во сопственост или контролирани од Самсоненко и Камчев, на кои и на двајцата им е блокиран имотот и интересите во имот под Е.О. 14033.

Понатаму, Орка Холдинг АД, конгломерат поврзан со Јордан Камчев, работи во различни индустрии и е назначен под Е.О. 14033 поради тоа што е во сопственост или под контрола на Камчев. Орка Фајнанас и Камчев Консалтинг, две консултантски и деловни услужни компании во мрежата на Камчев, се во сопственост на Камчева и се назначени под Е.О. 14033 затоа што е во нејзина сопственост или контролирана.

Овие ознаки служат како средство за борба против корупцијата и спречување на поединци и ентитети да овозможат малигно влијание на Западен Балкан. Владата на САД останува посветена на промовирање на мирот, стабилноста и демократското владеење во регионот.