Секако, кога се потпишува се дава можност и да објаснување, па така едно лице има напишано:„Се потпишувам на петицијата за забрана на учество на евровизија поради непочитување на Македонските национални обележја“…

Петицијата може да ја погледнете ТУКА.

Инаку петицијата започна откако македонскиот претставник на Евросонг во интервју се фали дека поседува бугарски пасош.

На прашањето на водителот од каде бугарски пасош тој започнува приказна за неговата баба, но приказната не завршува. Што со неговата баба останува нејасно, но она што Васил јасно го кажува е дека Струмица е блиску до Бугарија.

– Далечен роднина на мојата баба е роден…Струмица е блиску до границата со Бугарија, јас сум од тој крај на државата, и затоа.