Филип најпрво бил примен во болницата Кинг Едвард VII. во Лондон на 16. февруари за, како што е соопштено од палатата, лекување на инфекцијата.

Потоа бил префрлен во друга болница во Лондон, Свети Вартоломеј, каде што лекарите ги извршиле потребните тестови и го оставиле под набљудување поради проблеми со срцето.

На 5. март, принцот повторно билпренесен во болницата Кинг Едвард VII, од каде што беше пуштен во вторникот, пишува dpa.
Фотографиите од местото на настанот покажуваат дека во автомобилот бил поставен бела завеса за да високиот член на кралското семејство се заштити од новинарите.

Подоцна се појавија фотографии на кои се гледа како принцот седи на задното седиште во автомобилот.

Сè уште не е познато дали Филип ќе се врати во Бакингемската палата или во замокот Виндзор, 33 километри западно од Лондон, каде што престојуваше кралицата во последните неколку месеци.