Oва е трета по ред заедничка активност на Кабинетот на претседателот и „Ретвитни оброк“ при што досега се подготвени 300 оброци. За денешната подготовка на топли оброци, првпат е обезбедена донација од намирници, а поради претстојните велигденски празници, менито вклучува посна храна.

– Поздравувајќи ги досегашните активности на „Ретвитни оброк“, претседателот Пендаровски посочи дека споделување грижа за најранливите категории на граѓани  е особено важно во овој тежок период на пандемија, кога многу наши сограѓани се соочуваат со егзистенцијални проблеми. Сопругата на претседателот истакна дека е значајно одржувањето на континуитетот во заедничката активност, особено поради зголемената потреба од солидарни оброци предизвикана од здравствената и економската криза наметната од пандемијата, при што изрази надеж за поголема вклученост на што повеќе лица и донатори во оваа хуманитарна акција, соопшти Кабинетот на Пендаровски. 

Граѓанската иницијатива „Ретвитни оброк“ и здружението „Вистински дела на љубезност“ веќе шест години им помагаат на социјално загрозени лица. Двете организации беа дел и од хуманитарната акција „Волонтираме за солидарно општество“, иницирана од Кабинетот на претседателот Пендаровски.