Пред состанокот на министрите за општи работи на ЕУ, тој потсети на стагнацијата во договорениот напредок за европската интеграција на Скопје и Тирана, нагласувајќи дека е во интерес на сите разговорите за пристап да почнат „што е можно побрзо“.

Рот се осврна и на најавената испорака на 651.000 вакцини на Западен Балкан, оценувајќи дека ова е уште еден јасен сигнал за солидарност на ЕУ со партнерите во регионот.

Како што наведе, вакцините ќе бидат доставени до земјите од Западен Балкан во зависност од бројот на жители.