Станицата за полнење на електричните автомобили во градот Ласа, ќе ја произведува енергијата од сончева светлина, објави компанијата во својот пост на кинеската друштвена мрежа Weibo.

Во 2016 година, Тесла влезе во бизнзот во секторот за соларна енергија, купувајќи го SolarSiti со седиште во Калифорнија за 2,6 милијарди долари, па наведе дека има намера да развие сопствен бизнис во енергетската индустрија.

Компанијата произведува SolarRoof систем за производство на електрична енергија, кој изгледа како обичните керамиди за кров и систем Powerwall кој може да ја складира енергијата произведена од соларни панели.