Температурата во повеќето делови се повисоки од 35, на некои места може да достигнат повеќе од 40 степени.

Ова не е нормална ситуација, ова е далеку над просекот,велат метеоролозите.

-Да, ова е летна топлина, но не е типична за крајот на шестиот месец.

Нашето тело сè уште е навикнато на умерена клима. Не е типично дека имаме толку високи температури на воздухот во овој период од годината. Ова е значително отстапување од просекот, поради што се нарекува топлотен бран. Топол бран може многу да влијае на здравјето. Можеби не толку на луѓето кои се со добро здравје, но хронично болни, на децата и на постарите лица им е крајно тешко да ги поднесат овие температури.

Снимателите на Пиксел снимија колку брзо се зголемува температурата во автомобил паркиран на сонце. Видеото покажува дека температурата се зголемува од 25 до 50 степени Целзиусови за 22 минути.