Портпаролката на ИОМ, Сафа Мшехли, на Твитер, без да прецизира колку луѓе биле спасени напиша:

-Рибарите и крајбрежната стража донесоа неколкумина преживеани на брегот од Либија

Преживеаните изјавиле дека најмалку 20 жени и две деца се меѓу оние кои се удавија, додаде Мшехли.

Денешната трагедија се случува на помалку од една недела откако околу 20 мигранти се удавија во Средоземното море, додека 500 беа пресретнати и вратени во Либија.

Во првата половина од годината речиси 15.000 мигранти беа пресретнати од либиската крајбрежна стража, поддржана од ЕУ, што според Обединетите нации е повеќе од оние кои се вратија во цела 2020 година.