Едно од најголемите „протекувања“ на финансиски документи досега, наречено „Пандорини документи“, ги откри финансиските тајни на 35 сегашни и поранешни светски лидери, повеќе од 330 должници во повеќе од 90 земји, а меѓу нив беа и некои светски звезди.

Меѓу нив се поп пејачката Шакира, германската манекенка Клаудија Шифер.

Така, документите на Пандора откриваат дека Шакира основала офшор фабрика на Девствените Острови, со цел да го прикрие својот имот.

Таа веќе има правни проблеми со шпанската влада, откако државното обвинителство во Барселона ја обвини дека не платила вкупно 14,5 милиони евра данок во Шпанија помеѓу 2012 и 2014 година.

Се огласија и адвокатите на Клаудија Шифер, кои изјавија дека германската манекенка плаќа даноци во Велика Британија, каде што моментално живее.

Офшор банкарските сметки често се користат за тајно пренесување огромни суми пари, но и за прикривање на вистинските средства. Меѓу „големите риби“ беа рускиот претседател Владимир Путин, поранешниот британски премиер Тони Блер, чешкиот премиер Андреј Бабиш и многу други.